Att multitaska har länge ansetts vara eftersträvansvärt, effektivt och positivt, på arbetsplats och i hemmet. Det har framförts exempelvis hur duktiga kvinnor är som tar hand om barnet samtidigt med telefonsamtal och matlagning. Men när multitasking anses så eftersträvansvärt är det lätt att tänka att det ska implementeras på allt, för ju mer jag får gjort samtidigt desto bättre! Men multitasking och bäckenbotten – hur hör det ihop?
Att vara tidseffektiv kan vara rent negativt för bäckenbotten. Jag tänker på när vi sitter på toa. I många år har jag försökt vara effektiv i många delar av mitt liv – att spara tid har länge varit gyllene standarden. För att spara tid på toa innebar det att ta av kläder på överkroppen samtidigt som jag tömmer blåsa eller tarmar, borsta/fixa håret, ta av strumpor eller byxor (den är för övrigt riktigt dålig). Men det är rent kontraproduktivt att utföra alla dessa sysslor samtidigt. Det är ju meningen att jag ska slappna av så att bäckenorganen och muskulaturen kan sköta sin intrikata dans för att släppa ut det som ska släppas ut. Multitasking och bäckenbotten hör INTE ihop.
Aktivitet och spänning i bäckenbotten vid rörelser
Utför följande experiment, sitt på en stol och lyft ena foten lite – vad händer? Du kommer att känna att magen, höften och bäckenbotten går igång för att stabilisera dig i denna enkla rörelse. Likande men i mindre omfattning händer när du lyfter en arm. Multitasking som innebär avslappning i bäcken och samtidig aktivitet i bäcken och mage går inte ihop. Det är till och med rent av dåligt att påverka instruktionerna från hjärnan till bäckenorganen så det blir svårt att utföra det som ska utföras på toa.
Jag vet att det fortfarande är “inne” att multitaska och vara tidseffektiv. Men för din bäckenbottens hälsa bör du lämna multitasking utanför toaletten, utanför hemmet och helst bara på jobbet. Att hålla många saker och bollar konstant i minnet är inte att ta hand om kropp, hjärna och själ. Så slappna av och släpp efter när du sitter på toastolen 😉
Läs mer om bäckenbottenhälsa gällande exempelvis anpassning av träning och belastningsnivå.
0 Comments