Bäckenbottenhälsa

Skrivet av Shirin Zarur

22 March, 2021

Bäckenbottenmuskulaturen är en komplex historia, med en så ofantligt viktig funktion. Bäckenbottenhälsa borde därmed vara en av de stora ämnena som diskuteras, både för kvinnor och män. Just detta inlägg inspirerades av att jag såg en kvinna i 50-års åldern träna med en PT på ett gym som jag passerar på väg till jobbet dagligen. Kvinnan i fråga gjorde höga uppkliv på låda, och då tänkte jag för mig själv: “ajdå, många PT förstår fortfarande inte att anpassa träningen efter kunden”. Alla övningar är ju inte alltid passande för alla kunder. Hur tänker jag då?

Svaghet i bäckenbotten

Jo, om man utgår från bäckenbotten och kvinnan i klimakteriet och efter menopaus så är det väldigt många som får besvär med urinläckage, oavsett om man fött barn eller inte. Det finns många anledningar till detta; dels förlossningsskador eller att man inte återfått full styrka och spänst i muskulaturen efter en vaginal förlossning, eller även uttröttning och överbelastning av bäckenbotten under graviditeten. Andra faktorer som framkommit är genetisk disposition av vävnaden – dvs vissa har en “svagare” eller mer töjbar uppbyggnad av vävnaden, så allt vi gör under livstiden kan påverka funktionen av bäckenbottenmuskulaturen.

Överbelastning bäckenbotten

Även träningssätt och idrott under ungdomen påverkar, såsom exempelvis gymnastik och tung tyngdlyftning som kan överbelasta bäckenbotten. För egen del har jag sedan en tid börjat uppmärksamma hur det känns i bäckenbotten i djupa squats etc, och förstått att om man inte har kunskap om bäckenbotten hälsa så är det lätt att göra fel bland annat med andningen och därmed belasta bäckenbotten för mycket.

Anpassning för bäckenbotten och stabilitet i bål och bäcken

Om man bortser från just bäckenbotten och tittar på träningen generellt för kvinnor så är det också väldigt viktigt att man använder övningar som kan utföras på rätt sätt. Höga uppkliv på pall kräver mycket höftstabilitet och styrka, så när jag ser att uppklivet resulterar i en kollaps av bäckenet och knäet dras inåt så bör man byta ut träningen så det blir rätt nivå för klienten.

Som klient är det ju inte alltid så lätt att tala om för sin PT att man läcker urin eller liknande, men ett förslag kan vara att man uttrycker att man har viss svaghet i bäckenbotten och känner att vissa övningar blir för tunga. Baserat på det kan man be sin PT om anpassning och andra val av övningar. Det är så viktigt att träna rätt och anpassa så att man steg för steg blir starkare i hela kroppen. Att anpassa träning efter funktion är en del i att tänka på sin bäckenbottenhälsa, men även vikten av att slappna av och låta bäckenbotten sköta sitt.

 

Är du nybliven mamma och vill komma igång och bygga en stark bas?  Friskare Mamma är skapad för att hjälpa gravida och nyförlösta kvinnor i hela landet få information, kunskap och passande träning på digital väg i form av kurser med video, text och bild.

 

Relaterat…

Lymfmassage

Lymfmassage

Många har vare sig hört talas om lymfsystemet eller lymfmassage. Lymfsystemet är kroppens avfallssystem. Det ska se...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *